Inleiding
Het Zorginstituut Nederland streeft naar transparantie in de zorg door het inzichtelijk maken van kwaliteitsgegevens. De Transparantiekalender biedt een overzicht van wanneer welke kwaliteitsgegevens over verleende zorg aangeleverd worden. Dit kwaliteitsbeeld is opgesteld op basis van het Generiek Kompas Samen Werken aan Kwaliteit en biedt een actueel beeld van hoe RS Thuiszorg kwaliteit vormgeeft en versterkt.
1. Perspectief van de mens
Bij RS Thuiszorg staat de cliënt centraal. Onze klanttevredenheid is al vier jaar op rij hoger dan een 9, wat getuigt van de waardering voor onze persoonlijke en betrokken zorg. We luisteren actief naar de wensen en behoeften van onze cliënten en stemmen onze zorg hierop af. Onze kleinschalige aanpak maakt het mogelijk om snel en flexibel in te spelen op individuele situaties.
Ontwikkelrichting:
We willen onze persoonlijke benadering verder versterken door nog bewuster in te zetten op het voeren van het goede gesprek. Hierbij nemen we de veranderende behoeften van cliënten actief mee in onze zorgplanning.
2. Professionaliteit en vakmanschap
Ons team bestaat uit deskundige en betrokken professionals. Alle medewerkers zijn minimaal op niveau 3 geschoold, en in de wijk zijn meerdere wijkverpleegkundigen op niveau 4 actief. Onze twee onafhankelijke indicatiestellers hebben een directe lijn met de verzekeraars, wat de kwaliteit van indicatiestelling en de samenwerking met ketenpartners ten goede komt.
Ontwikkelrichting:
We willen investeren in interne kennisdeling en teamreflectie, zodat we ons vakmanschap blijven ontwikkelen. Daarnaast zetten we in op gezamenlijke leermomenten rondom complexe situaties en signalering in de wijk.
3. Organisatie van zorg en ondersteuning
RS Thuiszorg is goed ingebed in het zorgnetwerk van de regio. We werken nauw samen met huisartsen en vier grotere gecontracteerde aanbieders, wat zorgt voor een soepele en efficiënte toegang tot zorg. Ons team is wendbaar en toegankelijk, met korte lijnen en weinig bureaucratie. Daardoor kunnen we snel inspelen op veranderingen en behoeften in de wijk.
Ontwikkelrichting:
We willen onze rol als verbindende schakel in de wijk verder versterken door onze samenwerking met huisartsen, andere aanbieders en welzijnspartijen nog actiever vorm te geven. Zo bouwen we verder aan een sterke sociale basis in de wijk.
4. Samen leren en verbeteren
Binnen ons team is er veel ruimte voor feedback, initiatief en verbetering. Door de kleinschaligheid spreken we elkaar makkelijk aan en leren we informeel veel van elkaar. Tegelijkertijd merken we dat het waardevol is om dat leren structureler te organiseren, zeker in een tijd waarin samenwerking en ontwikkelingen in de wijk steeds complexer worden.
Ontwikkelrichting:
Het komende jaar richten we leer- en reflectiemomenten in die bijdragen aan verbinding in het team en met de wijk. Denk aan casusbesprekingen, themabijeenkomsten en het gezamenlijk ophalen van signalen van cliënten. We willen hiermee de stap zetten naar een lerende organisatie waarin groei vanzelfsprekend is.